Wat is operational lease?

Heb je een eigen onderneming? Dan ben je waarschijnlijk veel onderweg. Een auto of bedrijfswagen is dan onmisbaar, maar ook een grote investering. Operational lease is in deze situatie een erg geschikte leasevorm. Ben je veel op de weg, dan weet je bij operational lease ook dat je ook kunt rekenen op pechhulp en eventueel vervangend vervoer. Een prettige gedachte, toch?

Kies een leaseauto die bij jou past en betaal maandelijks een vast bedrag. In het maandelijkse tarief zijn meestal ook alle kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringskosten inbegrepen. Alles is inclusief, waaronder ook schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer. Alleen de brandstofkosten en eventuele boetes zijn voor eigen rekening. Handig, want zo weet je iedere maand wat de kosten voor je auto zijn.

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een bedrijfswagen of auto? Kies dan voor operational lease. Zo weet je zeker dat je altijd over vervoer beschikt en je hebt een duidelijk overzicht van de kosten. En als de leaseperiode is afgelopen, lever je de auto weer bij je leasemaatschappij in.

De voordelen van operational lease

Operational lease kent een aantal belangrijke voordelen:
- Je hoeft geen grote investering te doen.
- Je rijdt altijd in een nieuwe auto.
- Je maakt een professionele indruk.
- Je betaalt een vast bedrag per maand.
- Je hebt geen onderhouds-, reparatie- en verzekeringskosten.
- Je betaalt geen extra kosten bij eventuele schadeafhandeling.
- Je hebt recht op pechhulp.
- Je krijgt vervangend vervoer.

De nadelen van operational lease

Operational lease kent ook een paar nadelen:
- Bij het afsluiten van het contract stem je in met een aantal kilometers per jaar. Bij overschrijding worden er extra kosten in rekening gebracht.
- Je auto staat niet op je balans.
- Je profiteert niet van fiscale voordelen.

De verschillende opties bij operational lease
Bij operational lease kun je kiezen uit full operational lease en netto operational lease. In beide gevallen blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en komt de auto niet op je balans.

Full operational lease
Kies je voor full operational lease? Dan betaal je een vast bedrag per maand en is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor kosten zoals onderhoud, reparaties, nieuwe banden, schadeafhandeling, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, motorrijtuigenbelasting en afschrijfkosten. Sommige maatschappijen bieden de mogelijkheid om ook brandstofkosten op te nemen in het contract.

Netto operational lease
Netto operational lease houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor een aantal kosten. Je betaalt zelf de verzekering, het onderhoud en de reparaties. Je geniet wel van het voordeel dat er geen grote investering nodig is voor het aanschaffen van een auto. 

Wil je een duidelijk overzicht van de voordelige operational leasedeals die bij jou passen? Bij LeaseVergelijker.nl hebben we alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Bezoek onze website en bekijk ons handige overzicht.